DIY Kryt na misku

Leto, to sú dlhé večery vonku, posedenia s priateľmi na terase a záhradné grilovačky. Dobré jedlo žiaľ láka aj muchy a osy. Aby vám na dobroty nesadal hmyz a aby neobsychali, ušite si so mnou jednoduché kryty na misky. Kryty podľa môjho návodu sú obojstranné, môžete si zvoliť látky, ktoré pekne doladia váš stôl. Ale keďže nespotrebujú veľa materiálu, využijete na ne aj zbytky alebo napríklad nevyužívané utierky, či návliečky. 

Na ušitie krytov na misky budete potrebovať:

  • bavlnené látky,
  • gumu,
  • šijací stroj a základné pomôcky na šitie.

Postup som podrobne popísala aj natočila aj formou videa. Na úvod zopár info k materiálu:

  • Pripravíme si látky, na každý kryt budeme potrebovať 2ks. Kryty sú dvojvrstvové, aby pod nimi neobschlo pečivo, ale zároveň ak použijete rôzne vzory, budete mať vždy na výber z dvoch dizajnov. Sú použiteľné obojstranne. 
  • Veľkosť látok volíme podľa veľkosti misky, na ktorú kryt šijeme. Každý kryt vám poslúži na niekoľko podobných misiek, nielen na presný rozmer jednej.

- TIP -

  • Okrem látok budeme potrebovať obyčajnú gumu, niť zodpovedajúcich farieb, šijací stroj a bežné základné pomôcky na šitie: nožnice, špendlíky, zatvárací špendlík, žehličku a odporúčam aj gumovacie pero. Možno nemáte školopovinné deti a ešte nemáte skúsenosť. Ale určite ho vyskúšajte. Gumovanie funguje na princípe tepla, preto pri dotyku horúcej žehličky z látky zmizne bez stopy. Ja pracujem s perami PILOT, na látku sa mi najlepšie píše s hrotom 0,7mm (toto nie je reklama, len vlastná každodenná prax ;-) ). Samozrejme môžete použiť miznúcu fixku, krajčírsku kriedu alebo čokoľvek, čo sa dá z látky odstrániť praním.

POSTUP:

  1. Na jednu z látok položíme obrátenú misku a obkreslíme kruh podľa jej okraja (na rubovú stranu).
  2. Pomocou pravítka kruh zväčšíme o 5 cm - postupne nameriame celý obvod, spravíme si každých pár cm bodku a nakoniec ich spojíme.
  3. Podložíme druhou látkou, zošpendlíme aby sa nám neposunuli a vystrihneme. Ak máte endlovacie (zúbkované) nožnice, látky sa vám nebudú párať.
  4. Vystrihnuté kruhy vyžehlíme a zošpendlíme lícom k sebe. Naznačíme (alebo pri šití nezabudneme) otvor, ktorým budeme kryt obracať.
  5. Zošijeme rovným stehom, otvor necháme nezošitý.
  6. Prevrátime, založíme nezošité okraje dovnútra a prežehlíme.
  7. Zošijeme ešte raz po celom obvode v takej vzdialenosti od okraja, aby sa nám do vzniknutého tunela dala pohodlne navliecť guma. Tentokrát zošijeme celý kruh, nevynechávame voľné miesto.
  8. Gumu odmeriame podľa misky. Obtočíme okolo okraja a odrátame približne 15 cm. Závisí aj od konkrétnej gumy ako pruží. Odstrihneme a pomocou zatváracieho špendlíka navlečieme.
  9. Zaviažeme a pre istotu vyskúšame na miske.
  10. Ak pekne sedí, tesne popri okraji (alebo ručne skrytým stehom) zašijeme otvor a kryt je hotový.

VIDEONÁVOD celého postupu, aby sa vám jednoducho šilo (kliknite na video a dajte si ho cez štvorček zobraziť na celú obrazovku, aby ste ho dobre videli, je aj s popisom jednotlivých krokov):

Prajem vám príjemné tvorenie a krásne leto s rodinou a priateľmi pri dobrom jedle. Nepozvaní hostia si už na ňom nepochutia ;-) Budem rada, keď mi napíšete, ako sa vám darilo a pozdieľate návod na sociálnych sieťach. Nájdete ho aj v skrátenej verzii ako reel na mojom instagrame, youtube aj pintereste.

LANA