V tomto návode výnimočne netvoríme ihlou ani háčikom. No keďže tvoriť sa dá aj v kuchyni a stánky na trhoch už hrajú všetkými farbami a vôňami sladkého ovocia, rozhodla som sa podeliť s vami o môj recept na zmes raňajkových obilnín. Už dlhé roky pripravujem chutný mix rôznych vločiek s orechami, semienkami a ovocím, bez pridaného cukru, zapekania a mlieka.
- Na domáce műsli potrebujeme: pestrú zmes spracovaných obilnín (napr. ovsené, ražné, pšeničné vločky, špaldové pukance, amarantové guľôčky a pod.), najlepšie viac druhov chemicky neošetreného sušeného ovocia (hrozienka, marhule, slivky,…) a rôzne orechy a semienka (vlašské, lieskové orechy, mandle, slnečnicové semienka, kokosové lupienky a pod.) – všetko vyberajte podľa svojej chuti. Ja som tentokrát použila ovsené vločky s klíčkami, ražné a pšeničné vločky, amarantové guľôčky, slnečnicové semienka, vlašské orechy, lúpané mandle, hrozienka, sušené slivky a marhule. Vo veľkej nádobe (ja používam na miešanie aj skladovanie veľkú plechovú dózu, v ktorej cez Vianoce čakajú na zjedenie voňavé medovníky) všetko zmiešame, veľké kúsky predtým nasekáme/nakrájame (orechy, sušené ovocie). Z takto pripravenej zmesi odoberieme primerané množstvo (za misku). Výdatne zalejeme čerstvou ovocnou šťavou (nešetriť, aby mali vločky čo nasiaknuť). V zime si najčastejšie rozmixujem, alebo na sklenenom strúhadle nastrúham jablko, resp. vytlačím pomaranč. V lete mixujem sezónne ovocie. Ak mám ovocný džús (100% šťavu, nie z koncentrátu), používam ten. Necháme odstáť, aby obilniny nasiakli šťavou a zmäkli. Toto je najťažšia časť celého procesu, lebo už mám na ne hroznú chuť, no oplatí sa počkať tých 15-20 minút, ak si to viete načasovať v rámci ostatných ranných príprav aj na pol hoďku, je to len plus. Potom do misky pokrájame ešte iný druh ovocia, príp.aj viac druhov ak máte. Nemusí byť, no keď zmes doplnia aj kúsky čerstvého ovocia, je to veľmi chutné,. Na záver môžeme pridať lyžicu dobrého bieleho jogurtu a ak ste použili kyslé ovocie, resp.ste veľmi sladkomilní, doslaďte si medom alebo javorovým, či iným sirupom. Dobrú chuť dospelákom i deťúrencom!
PS: Na môjho manžela sú takéto raňajky „príliš zdravé“. Suchú zmes si posype vanilkovým cukrom a zaleje mliekom. Skalní fanúšikovia pečeného műsli môžu samozrejme zmes vločiek, orechov a ovocia nasucho prepiecť na plechu. Určite sa nebojte s domácou zmesou obilnín naložiť podľa svojej chuti.