DIY Plastelína
Dnes sme zahájili pyžamovú párty s najlepšími kamarátmi našich dievčat už na obed. Keď obrátili hore nohami celý dom, terasu aj záhradu, nastal čas vymyslieť im nejakú tvorivú aktivitu. Vsadili sme (a ako sa ukázalo neskôr, tak naozaj s veľkým úspechom) na domácu plastelínu. Chystala som sa na ňu už dlhšie, no potrebovala som zohnať vínny kameň (hydrogénvínan draselný, usadenina vznikajúca pri výrobe vína). Je výborným kypridlom a nájdete ho v bezfosfátových kypriacich práškoch. Na výrobu ale potrebujete čistý vínny kameň, ktorý u nás bežne nie je dostupný, pohľadajte ho na internete, v bio potravinách alebo priamo v malých lokálnych vinárstvach. Ostatné suroviny máte určite doma, recept je na jeden takmer polkilový valček, ktorý vidíte na foto:
- 1 hrnček hladkej múky
- ½ hrnčeka soli
- 1 hrnček vody
- 1 polievková lyžica oleja
- 1 kávová lyžička vínneho kameňa
- niekoľko kvapiek potravinárskeho farbiva
Všetky suroviny metličkou vymiešame na hladké, konzistenciou pripomínajúce palacinkové cesto. Na miernom ohni a za stáleho miešania zohrievame. Hmota začne hrudkovatieť až do finálnej podoby – jednej hrudy plastelíny. Vyklopíme na tácku a necháme vychladnúť. Domáca plastelína oschne len minimálne na povrchu, inak vydrží veľmi dlho mäkká, je krásne vláčna a nelepí sa. Po upozornení, že ju nemajú jesť, všetci samozrejme okamžite ochutnali. Plastelína je netoxická, ale veľmi slaná, takže sa nemusíte báť, že ju budú deti vo veľkom konzumovať. Plastelínu skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.