DIY Vanilkový extrakt
S príchodom chladných jesenných dní sa nám do myšlienok začnú pomaličky vkrádať aj Vianoce. Najmä, ak radi darujeme vlastnoručne vyrobené darčeky, ktoré si obvykle vyžadujú nejaký čas na výrobu. A hoci sa luxusný, voňavý domáci vanilkový extrakt hodí kedykoľvek v roku, osobitne poteší na Vianoce, ktoré sladko voňajú vanilkou. Keď ho budete vyrábať, v žiadnom prípade nezabudnite aj na fľaštičku pre seba! Výroba nie je zložitá, budete potrebovať iba 2 suroviny a čas minimálne 2 mesiace, dlhším macerovaním sa chuť zintenzívni. Pripravila som pre vás podrobný postup s video návodom, aj grafický návrh nálepiek na označenie.
TIP: Príprava vanilkového extraktu je voňavá alchýmia. Oplatí sa dbať na čistotu všetkého, s čím príde do kontaktu a zvlášť na veci, ktoré majú tendenciu naťahovať vône – viečko na pohári určite použite čisto nové, rovnako doska na krájanie by nemala byť cítiť cibuľou. Kľudne krájajte na tanieri alebo papierovej utierke.
SUROVINY:
- kvalitný alkohol – ideálna je vodka, lebo má neutrálnu chuť;
- vanilkové struky – odskúšaný pomer je 1,5 struku na 50ml vodky. Ak dáte viac, vôňa bude ešte intenzívnejšia.
POMÔCKY:
- čistý zaváraninový pohár s novým nepoužitým viečkom – veľkosť podľa množstva, ktoré budete vyrábať;
- odmerka;
- lievik a gáza na precedenie;
- injekčná striekačka na dávkovanie do fľaštičiek;
- 50ml fľaštičky z tmavého skla – použiť môžete liekovky z lekárne, tie majú ale obvykle biely plastový vrchnáčik. Ja som našla hnedé aj elegantné čierne fľaštičky s plechovým vrchnáčikom na www.handymade.sk
- Zaváraninový pohár aj viečko vysterilizujeme krátkym povarením vo vode a necháme vysušiť.
- Zatiaľ si nachystáme vanilkové struky. Ostrým nožom ich opatrne pozdĺžne rozkrojíme, otvoríme a pokrájame na menšie kusy. Veľkosť závisí od pohára a množstva. Struky musia byť úplne ponorené v alkohole. Inak by sa mohli začať kaziť.
- Odmeriame množstvo alkoholu a nalejeme do suchého vysterilizovaného pohára.
- Do alkoholu vložíme nakrájané vanilkové struky, pevne zaskrutkujeme viečko a odložíme na tmavé miesto.
- Vanilku je potrebné macerovať v alkohole minimálne 2 mesiace, ideálne 3, prípadne aj viac.
- Vždy raz do týždňa (ale kľudne aj častejšie – ja som ho chodila obdivovať neustále) obsah pohára pretrepaním pomiešame. NEOTVÁRAME! Budete vidieť, ako extrakt postupne mení farbu a krásne tmavne.
- Po uplynutí doby macerovania si pripravíme malé 50 ml fľaštičky z tmavého skla so skrutkovacím uzáverom. Vysterilizujeme ich, vytrasieme vodu a necháme vysušiť.
- Na čistú sklenú nádobu položíme lievik a doňho vložíme gázu. Ja som použila 1 väčší poskladaný štvorec, to sú 4 vrstvy gázy.
- Extrakt poslednýkrát premiešame, konečne otvoríme a privoniame k tej nádhernej vanilkovej vôni.
- Precedíme ho cez gázu. Pracujeme opatrne, každá kvapka je veľmi vzácna.
- Potom extrakt pomocou čistej nepoužitej striekačky dávkujeme do pripravených fľaštičiek.
- Fľaštičky pevne zaskrutkujeme vrchnáčikom, označíme, ozdobíme a keď príde čas, darujeme.
Ak sa vám páči označenie mojich fľaštičiek, tu si môžete stiahnuť grafický návrh. Vytlačte si ho na hárok samolepiacich etikiet veľkosti 4/A4 – teda kde sú 4 kusy etikiet na hárku. Vystrihnite a nalepte na fľaštičky.