DORUČENIE DO VIANOC: Už je možné len formou osobného odberu v Stupave do 20.12. Ďakujem za vaše objednávky a prajem vám krásny predvianočný čas!

Jar a Veľká noc

DIY Papierové pyramídky
DIY Papierové pyramídky

Rovnako ako na Vianoce, aj na Veľkú noc pripravujeme s dievčatami drobné darčeky pre kamarátky a kamarátov šibačov. Natočila som pre vás videonávod (kliknite na video a dajte si ho cez štvorček zobraziť na celú obrazovku, aby ste ho dobre videli) na jednoduché papierové batôžteky naplnené drobnými sladkosťami. Urobte si ich s nami!

 

Potrebujete iba farebné papiere nastrihané na obdĺžniky 8x16 cm, pečiatky na ozdobenie (deti môžu papiere aj pokresliť, nalepiť nálepky, washi pásky alebo sa dá samozrejme použiť pevnejší vzorovaný papier), lepidlo, nožnice alebo rezačku, zúbkované nožnice a drobné sladkosti na naplnenie.

TIP: Papierové pyramídky si môžete tematicky prispôsobiť na akúkoľvek príležitosť. Napríklad ako drobné mikulášske darčeky pre kamarátov, pozornosť pozvaným na detskú oslavu, do škôlky pri príležitosti narodenín alebo ako adventný kalendár. 

Čítať článok
DIY Valentínska čokoláda
DIY Valentínska čokoláda

Toto som musela vyskúšať! Jednoduchý, ale efektný sladký darček vyrobený z rozpustených tabuliek obľúbených čokolád (odporúčam 80st., trvá to cca 5 minút) a ozdobený čím len chcete. Ja som použila mliečnu, bielu a ruby čokoládu. Zdobila som gumovými cukríkmi v tvare srdiečok, mini marshmallows, opraženými lieskovcami, malými keksíkmi a pre kontrast chutí slanými praclíkmi a lyofilizovanými jahodami. Takúto čokoládu viete pripraviť na akúkoľvek príležitosť, iba tematicky prispôsobíte zdobenie. Prajem vám sladkého Valentína ❤️

Pozrite si videonávod (kliknite na video a dajte si ho cez štvorček zobraziť na celú obrazovku, aby ste ho dobre videli)

TIP 1: Nezohnala som ruby čokoládu rovnakej značky ako bielu a mliečnu. Mala som trochu obavy, či to nebude problém. No ako vidíte vo videu, môžete pokojne použiť rôzne tabuľky. Po rozpustení a premiešaní sa čokoláda rovnomerne rozleje. Odlomila som iba jeden riadok, aby približne sedela veľkosť.

TIP 2: Ak sa vám viac páčia pravidelnejšie tvary, stuhnutú čokoládu môžete namiesto lámania nakrájať veľkým ostrým nožom napríklad na štvorce.

Pre inšpiráciu pridávam ešte sladkosti, ktoré som použila.

sladkosti

Čítať článok
DIY Zajačiková girlanda
DIY Zajačiková girlanda

Vytvorte si so mnou jednoduchú veľkonočnú girlandu z farebných papierov. Videonávod nájdete tu na mojom instagrame

Čítať článok
DIY Veľkonočný venček
DIY Veľkonočný venček

Dnes som si pri plánovaní veľkonočného menu uvedomila, že tento rok som trochu zanedbala výzdobu. Aspoň tú vonkajšiu. Prehrabala som teda zásoby kreatívneho materiálu a vznikol tento superrýchly venček na dvere. Potrebovať budete plastové vajíčka, niekoľko umelých kvetov, lepiacu pištoľ a kus kartónu na základ, napríklad z nepotrebnej krabice.

DIYkolaz_VelkonocnyVencek

Z kartónu si vystrihnite kruh. Priemer a šírku zvoľte podľa veľkosti vajíčok. Aby základ nepresvital, môže sa namaľovať neutrálnou farbou, alebo omotať stuhou. Ja som zvolila druhú možnosť a k bielym vajíčkam na biele dvere som vsadila na bielu. Prvé nalepte veľké kvety. Okolo nich po celom obvode vajíčka, z ktorých ste odstrihli šnúrky. Nakoniec do medzier prilepte drobné kvietky, lístočky a venček je hotový. Stačí prilepiť stužku a zavesiť ho na dvere. Krásne sviatky!

Čítať článok
DIY Ozdoby zo slaného cesta
DIY Ozdoby zo slaného cesta

Dievčatá majú v izbičke veľkú čínsku ružu, ktorú vždy ovešajú sezónnou výzdobou. V decembri na nej boli vianočné ozdoby, minulý rok pred Veľkou nocou kraslice. Tento rok sme sa rozhodli vyrábať ozdoby podľa tradičného receptu – zo slaného cesta. Ingrediencie máte určite doma, potrebovať budete iba múku, soľ a vodu. Aby cesto bolo hladké, suroviny by mali byť čo najjemnejšie. Použijeme preto hladkú múku a soľ zomelieme v mlynčeku alebo rozpustíme vo vode, ktorá pôjde do cesta (v požadovanom pomere sa síce nerozpustí celá, no postačí aj čiastočné rozpustenie).

DIYkolaz_SlaneCesto

Zo surovín v pomere 2 diely múky + 1 diel soli + 1 diel vody vypracujeme hladké cesto. Ak je príliš suché, pridáme vodu, ak je príliš mokré, pridáme múku, soľ nepridávame. Vyvaľkáme natenko (maximálnu hrúbku odporúčam 5mm, lepšie sú 3-4mm, hrubé cesto schne nekonečne dlho). Ak chceme mať plát cesta dokonale rovnomerný, môžeme si pomôcť špajdľami. Z cesta povykrajujeme ozdoby a poukladáme na plech. Cesto sa nepečie, iba suší, netreba sa preto báť prichytenia. Ak aj budete chcieť plech niečím vystlať, nepoužite papier. Nasiakne vlhkosť z cesta, pokrčí sa a zospodu budú potom ozdoby hrboľaté. Medzi ozdobami netreba nechávať veľké medzery. Cesto nenarastie, naopak, sušením sa trochu zmenší. Slamkou vykrojíme dierky. Cesto sušíme podľa možností a obdobia na slniečku, na teplom radiátore alebo v rúre na najnižšej teplote (cca 50°C, ak máte ventilátor, zapnite ho). Po vysušení namaľujeme temperovými alebo akrylovými farbami a zavesíme.

TIPY:

Pred tvorením som prečítala veľa návodov. Niektoré sa líšili zložením cesta, tento recept je však najpoužívanejší, najjednoduchší a najdostupnejší (predpokladám, že napríklad lepidlo na tapety bežne doma nemávate).

Podľa niektorých môžete cesto upiecť pri vysokej teplote. Vyskúšala som a zistila, že sa vtedy nafukuje ako koláčové, tvary majú potom nevzhľadné bubliny. Rozhodne preto odporúčam pomalé sušenie.

Cesto som robila aj so soľou pomletou v elektrickom mlynčeku, aj s rozpustenou vo vode. Prikláňam sa k druhej možnosti. Cesto bolo jemnejšie a vláčnejšie napriek tomu, že pri prvom pokuse môj robot rozdrvil soľ naozaj na prach.

Po práci s cestom sa vaše ruky potešia krému. Je veľmi slané a vysušuje pokožku.

Čítať článok
DIY Jarná kvitnúca dekorácia
DIY Jarná kvitnúca dekorácia

Prineste si do bytu jar s rozkvitnutými cibuľovinami. Vybehnite do záhrady alebo na prechádzku do lesa, nazbierajte kamienky, konáriky, kúsky machu a doma pohľadajte širšiu sklenú nádobu. Z cibuľovín sa najviac hodia hyacinty, ale poslúžia prakticky akékoľvek jarné kvety. Ja som použila biely a žltý narcis a fialový kosatec. Jednoduchú inšpiráciu som pre vás pripravila formou krátkeho videa:

TIP: Konáriky musia byť čerstvé, nie suché. Najjednoduchšie sa pracuje s brezovými alebo vŕbovými, sú mäkké a dobre sa ohýbajú. Ja som však použila tenké konáriky z jarného strihania ovocných stromov. Využite dostupné možnosti, nemusíte zháňať nič špeciálne.

Čítať článok
6 položiek celkom